Heiligenkreuz Cisztercita Apátság, Heiligenkreuz

Heiligenkreuz, a Bécsi erdő misztikus szíve

III. Lipót őrgróf, a Babenberg-dinasztia sarja 1133-ban megalapította Sattelbachnál a Szent Keresztről nevezett Miasszonyunknak szentelt ciszterci kolostort.
A ciszterci szerzetesrend akkoriban a bencés szerzetesség új és életerős reformmozgalmaként jött létre. Maga a „ciszterci” név az 1098-ban  Dijon mellett alapított első kolostor „Cistercium” , franciául „Cîteaux“ nevéből ered.
A káptalanterem Ausztria egyik legjelentősebb temetkezési helyszíne, mert itt a legősibb osztrák uralkodónemzedékből nem kevesebb, mint négy babenbergi uralkodó lett eltemetve, nevezetesen IV. Lipót őrgróf, V. Lipót herceg, I. Frigyes herceg, valamint II. Harcias Frigyes herceg. II. Frigyes egy magas sírban nyugszik, mert ő különösen is támogatta a kolostort. Halálával 1246-ban kihaltak a Babenbergek.
1188-ban V. Lipót herceg a kolostornak ajándékozta a nagy Szent Kereszt ereklyét, melyet máig is tisztelnek – ez Krisztus keresztjének a legnagyobb darabja az Alpoktól északra.
Heiligenkreuz a világ legrégibb ciszterci kolostora, mely megalapítása óta folyamatosan működik. 1133 óta naponta hétszer zsolozsmáznak a szerzetesek. 05.15-kor kezdik az úgynevezett „kórusimá”-t, másnéven zsolozsmát. A napot a Completorium (Befejező imaóra) zárja 20.15-kor. Az éjszakát a szent hallgatás uralja.
A 12-13. századi román-gótikus  apátsági templom a maga szerény magasztosságával a ciszterciek építészetének ideálját mutatja be:  festmények és díszítések nélküli, puszta kövekböl felépített templom  az Isten dicsőítésének a helye.
A ciszterciek mindmáig a mezőgazdaságból és az erdőgazdálkodásból élnek. Heiligenkreuz a „bécsi erdő kolostora“ (Wienerwald), hisz maga a „Wienerwald“ (latinul: silva wiennensis) kifejezés először 1332-ben a kolostor egy oklevelében szerepel.
A Heiligenkreuzi Apátság manapság a világ egyik legnagyobb középkori kolostoregyüttesének számít.
A liturgiát Istennel egyesülve és őszinte hódolattal ünneplik a szerzetesek; számos fiatalember van, akik az isteni hívást követve lépnek be a heiligenkreuzi közösségbe. A szerzetesek ugyanakkor nagyon nyíltak a vendégekkel és látogatókkal szemben. A heiligenkreuzi ciszterciek egy nyitott és baráti kapcsolatra törekszenek azokkal az emberekkel, akik a csendet és az Istennel való kapcsolatot keresik.

Belépő

A belépőkból befolyt összeg hozzájárul a kolostor, mint kulturális emlék megőrzéséhez.

- Felnőtt: 7,50 EUR

- Gyerek, diák: 3,80 EUR

- Csoportos és nyugdíjas: 6,50 EUR

- Családi jegy: 13,60 EUR

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Heiligenkreuz Cisztercita Apátság közelében, Heiligenkreuz városában

Nyitvatartás:
A kolostor mindennap nyitva van. Általános vezetés: hétfő - szombat: 10:00, 11:00, 14:00, 15:00 és16:00 órakor, 17:00 órakor csak 6 főtől, előzetes jelentkezés alapján Vasárnap és ünnepnapokon: 11:00. 14:00, 15:00 és 16:00 órakor, 17:00 órakor csak 6 főtől, előzetes jelentkezés alapján
Forrás: www.stift-heiligenkreuz.org
Frissítve: 2013. március 11.
E-mail cím: information@stift-heiligenkreuz.at
Telefonszám: +43/2258-8703
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Heiligenkreuz Cisztercita Apátság közelében, Heiligenkreuz városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
FRida & freD - A Graz-i Gyermekmúzeum Graz 16.3 km távolságra
Graz-i Művészetek háza Graz 17 km távolságra
Murasziget Graz 17.2 km távolságra
Schlossberg vasút Graz 17.3 km távolságra
Graz-i Óratorony Graz 17.3 km távolságra
látnivalók Heiligenkreuz és környékén »
Heiligenkreuz és környékén aktuális programjai »

Széles választék


A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Green events rendezvényszervezés Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés
Közösségi kapcsolat