Léka vára Lockenhaus - Lockenhaus vár

Térkép
Léka vára

Léka vára (Burg Lockenhaus) Közép-Burgenland egyik legszebb vára.

, Lockenhaus oldal nyomtatása , Lockenhaus információinak továbbküldés e-mailben Felvétel a túrába
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Léka vára (Burg Lockenhaus)


A 13. század elején német betörések ellen épült vár, a nyugati határvidék első kővára volt. A tatárjárás idején említették először írásban Leuca néven. Először királyi vár volt, majd Bana ispán kapta meg.

A 13. század második felében a Németújváriak szerezték meg. Károly Róbert tőlük vette vissza, a 14. század végén a Kanizsai-családnak adta Zsigmond király. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. Nádasdy Ferenc országbírót, a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért, fő- és jószágvesztésre ítélték, elkobzott birtokait 1676-ban hg. Esterházy Pál vette meg. A 20. század elejéig volt Esterházy-tulajdonban.

1956-ban Paul Anton Keller író vásárolta meg, aki múzeumot és szállót rendezett itt be.

A vár két tornya közül a keleti, négyszögletes Kápolnatorony a 13. században épült. Faragott ablakai kora gótikusak. A kápolna ablakmélyedéseiben korai falfestmény-maradványokat is találtak. Az ötszögletű Öregtorony föld alatti részében volt a vár börtöne. A lovagterem is 13. századi eredetű. A kéthajós csarnok gótikus boltíveit hat darab nyolcszögletű oszlop tartja.
Az Alsóvárat 1636-ban Nádasdy Ferenc építtette. A várhegy alatti város a 15. században kapott mezővárosi rangot. Az 1532-es török támadás nagy pusztítását sokáig nem heverte ki. 1880-ig Sopron megyéhez tartozott, ekkor csatolták újra Vas megyéhez.

A műemlék együttes legrégebbi része XIII. századból származik. A román és gótikus jegyeket magán viselő vár 3 részből áll, a felső, a középső, és az alsó várból. Különleges élményt nyújt a vár berendezett termeit végigjárni, a gótikus  lovagtermet, a várkápolnát, a kínzókamrát.

Élmény vezetéssel várják a látogatókat szombatonként 14.00.és 16.00 órakor májustól szeptemberig.

Belépődíjak:
Felnőtt: 5 EUR ,--
Diák: EUR 4-
Vezetéssel:
Felnőtt: 7 EUR ,--
Diák: EUR 6-

Forrás: www.sonnenland.at Fissítve: 2013. Április 03.